Hjælp til eksamensangst

Står eksamen for døren, og føler du dig ramt af eksamensangst? Så læs med her og lær din eksamensangst bedre at kende og få et par råd til, hvordan du kan bekæmpe den.   

(Indlæg.)

Hvis du er ramt af angst i forbindelse med din kommende eksamen, er du ikke alene. Eksamensangst kender vi alle til i mere eller mindre grad – Om det er i forbindelse med en mundtlig eksamen i skolen eller en præstation på arbejdet eller i privatlivet.

Tanken om at skulle præstere til en eksamen kan fylde i os på dagen, men også dage, uger og måneder, inden dagen faktisk oprinder. Måske også din krop bliver påvirket ved fx svedturer, hjertebanken, muskelspændinger og ondt i maven eller i hovedet mm.

Når vi som mennesker er ramt af angst, kan vi få lyst til at flygte for at undgå faren. Fx kan det være, at en del af dig har overvejet at melde fra til eksamen. Samtidig er der sikkert en anden del af dig, som trods faren ønsker at gennemføre eksamen og dermed overvinde faren.

Dine tanker skaber eksamensangst

Angst er en meget vanskelig følelse at håndtere, som eskalerer hurtigt. Det skyldes, at vores angst i sig selv kan skabe nye tanker om vores angst, som så igen bidrager til mere angst. Vi kan derfor havne i en negativ spiral af tanker og følelser om eksamen, som bidrager til mere eksamensangst.

Vi kan fx tænke tanker som, ”Jeg kan ikke finde ud af det her fag”, ”Jeg har ikke forberedt mig godt nok”, ”Hvad hvis censoren spørger om det og det, og jeg ikke kan svare på det”. Hvad end din tanke om eksamen er, vil den være forbundet med en følelse, som kan bidrage til eksamensangst. Den følelse vil føre til, at du handler. Måske du begynder at kritisere til dig. Du begynder måske at forestille dig, hvordan eksamen vil forløbe dårligt, og at du får en dårlig karakter, og du begynder at betvivle dig selv og din fremtid.

De tanker giver ubehagelige følelser, som ikke kun kan gøre dig trist, men også bidrager til eksamensangst. Hvis dit ønske er at gøre din eksamensangst mindre, giver dine tanker om din eksamen i fremtiden dig derfor kun mere eksamensangst.

Er vores angst overdrevent?

Grunden til at vi bliver ramt af eksamensangst kan have mange årsager. Måske du tidligere har haft dårlige oplevelser med eksamen, du ikke ønsker at opleve igen. Måske du føler pres fra dine forældre eller din omgangskreds og medstuderende. Måske du føler, at det er en vigtig eksamen for dig og din fremtid og derfor har forventninger til dig selv, som du gerne vil leve op til.

Men det er ikke altid, vi ved, hvorfor har føler eksamensangst. Vi kan bare mærke angsten. Vi kan tænke på eksamen hele tiden, og eksamen giver os en følelse af angst. Uvisheden om ikke at vide, hvorfor vi egentlig er bange, og hvad der sker med os, kan ligge et ekstra lag af angst ovenpå angsten. Den opmærksomhed på os selv og vores angst, kan skabe en større angst i os, som er svær at kontrollere. Derfor kan en øget vished om, hvorfor vi føler eksamensangst i sig selv dæmpe vores angst, fordi vi nu forstår, hvorfor vi er bange og ikke bliver ekstra bange for det ukendte.

Grunden til at vi kan have meget svært ved at bryde tankerne omkring vores angst er, at vi i det øjeblik er fanget i en del af os som et helt menneske. Den del af os har nogle overbevisninger omkring eksamen, som bygger på erfaringer og oplevelser fra eksamen. Denne del af os vil derfor ubevidst forsøge at bekræfte sig selv i, at de overbevisninger er rigtige. Når vi er stærk identificeret med den del af os selv, kan vi ikke se vores tanker og følelser udefra, og at vores tanker omkring eksamen ikke nødvendigvis er sande. Vi er identificeret med angsten.

Måske du selv har prøvet at lytte til en ven, som fortæller om at være bange for en kommende eksamen. Du kender ham eller hende, og du ved måske, at personen er dygtig og kan berolige ham. Du kan måske også sige til ham ”En karakter er jo bare et tal”, ”Det siger jo ikke noget om, hvad du kan” eller ”Det bliver altid en bedre oplevelse, end man forestiller sig.” Men din ven har svært ved at det sådan, fordi han er identificeret med nogle andre overbevisninger om eksamen.

Når vi taler med andre om deres udfordringer, kan vi lettere se situationen udefra, komme med beroligende kommentarer og ligefrem se, at de overdriver situationen og konsekvenserne. Vi kan høre, at deres angst og nervøsitet baserer sig på forestillinger om fremtiden, der ikke er sande. Vi ved samtidig, hvem de er som mennesker og ved derfor, at den karakter de får for deres eksamen ikke betyder noget for, hvordan vi ser på dem som mennesker. Når det er os selv i samme situation, kan vi derimod være kritiske og hårde ved os selv og blive overbevist om, at de tanker, vi tænker om fremtiden, med sikkerhed bliver virkelighed.

Et simpelt trick du kan bruge, når du er fanget i dine tanker om eksamen, er derfor at vende dine tanker rundt. Skriv dine tanker ned om eksamen uden at holde dig tilbage. Når du har tømt hovedet og skrevet dem alle ned, kan du gå dem igennem en for en og spørge dig selv. ”er det virkelig sandt?” Fx siger du måske til dig selv, ”Hvis jeg ikke får en god karakter i mundtlig dansk, beviser det, jeg ikke er god nok til at komme på universitetet.” Er det virkelig sandt? Afgør den eksamen virkelig, om du er god nok til at komme på universitet. På den måde kan du udfordre dine tanker og overbevisninger om eksamen, og hvor vigtig den eksamen virkelig er. Det kan lette presset og dermed dæmpe din eksamensangst.

Tal med en god lytter

Når vi nu ved, at tanker omkring eksamen, giver os mere eksamensangst, kan vi prøve at få dem ud af hovedet ved at tale med en person omkring os om vores tanker og følelser om eksamen. Du kan tale med et menneske, som du har gode erfaringer med gerne vil lytte og kan rumme dine tanker og følelser uden fordømmelse.

Det er i sig selv healende, at vi bliver lyttet og rummet i vores tanker og følelser. Du giver de forskellige stemmer i dig selv lov til at blive hørt. Gør du ikke det, vil de blot fortsætte med at køre rundt i dit hoved som tanker og bidrage til din eksamensangst.

Lav noget du kan lide

Hvis du vil have, at den del af dig, som tænker tanker om eksamen, skal fylde mindre for at bekæmpe din eksamensangst, kan du med fordel lave noget, hvor du kommer i kontakt med en anden del af dig selv. Det kan du gøre ved at gøre noget, du elsker at lave. Måske det er en løbetur, at se fodbold i tv, gå en tur i skoven. Hvad end du elsker at fortabe dig i.

Du kan på den måde aktivere en anden del af dig, som interesserer for noget helt andet end eksamen. Selvom du måske umiddelbart har tanker og føler om, at du ikke har tid til den slags lige nu, vil du opleve bagefter, at det bidrog til mindre angst end at sidde og tænke over din angst.

Du vil opleve, at det kan give dig et frirum fra dine tanker, og du bagefter være mindre identificeret med dine tanker og følelser omkring eksamen. Du vil derfra have lettere mulighed for at observere dine tanker og føle angsten i mindre grad.

Jeg håber, at denne artikel kan hjælpe dig med din kommende eksamen. 

/Jesper Munk Jakobsen

Hvis du har brug for yderligere støtte i din eksamensperiode, tilbyder jeg coach- og terapisessioner til at afhjælpe eksamensangst i Aarhus til 300 kr. for én time. Du er velkommen til at kontakte mig på tlf. 61454071 eller mail: jespermunkjakobsen@outlook.dk

Held og lykke med eksamen.

Photo Credit: Christopher Ott


0 Kommentarer

Skriv et svar

Profilbillede pladsholder

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

error

Følg med her