Uventede ikkevoldelige våde fodspor
Den 23. Februar 2019
“Tribhuvan University, faculty humanities and social science central department of library & information.”
Står der på et skilt over en rusten låge ind, der spærrer vejen ind til en grøn søjlebygning, der ligger i nydelige, frodige omgivelser med en bevægende udsigt til majestætiske tinder i baggrunden.
Bygningen og omgivelserne tager sig ikke ud fra sin bedste side på en sjælden regnfuld dag i Nepal. Stedet ser forladt ud, og det ligner, at den grønne maling er ved at løbe af facaden. Alligevel ulmede stedet af historie og inspiration, da jeg udforskede det nærmere for halvanden uge siden.
Hvad der for alvor fangede min opmærksomhed var et lille skilt ved siden af lågen, hvor der stod “Gandhi Bhawan”.
Jeg forsøgte at finde vej gennem lågen på egen hånd og baksede med låsemekanismen, indtil en portner kravlede ud af et indhak af råddent træ på størrelse med en telefonboks gemt bag buske ved siden af lågen.
Portneren hoppede fra side til side over mudrede vandpytter og åbnede en låge i lågen, og inviterede mig indenfor.
Jeg fulgte den smattede sti med små træer på hver side. Bygningen lå tydeligvis øde for studerende denne dag.
Jeg cirkulerede ugeneret rundt langs de grønne søjler, der omringede skelettet af et springvand.
I hver ende af bygningen hænger to stentavler, som jeg undesøgte nærmere til stor overraskelse.
De fortæller, at denne del af universitet er en gave fra Indien og det indiske folk til Nepal, der også har været med til at ligge stenene til bygningen.
Gandhi Bhawan er et område i byen Chandigarh i Indien, som er dedikeret til at studere Gandhis filosofi, ord og arbejde og ligeså er dette område af Tribhuvan University i Katmandu.
Bygningen blev åbnet den 17. august 1973 af den tidligere indiske minister for uddanelse Sri Krishna Raj Aryal.
I den trælse regn ser alt på universitetets store areal faldefærdigt ud, og da jeg besøger Gandhi Bhawan, minder det om en træt bastion for Gandhis ånd.
Men dog er der en portner, og der sidder en mand og gaber i en telefon, inde på et kontor.
Jeg har ikke ramt den rigtige dag til at se rammerne blive brugt, men alt andet lige må det inspirere enhver studerende at træde i Gandhis fodspor.
Det fik jeg lov til i ti minutter – En uventet gave.
Her i 2019 er det 150 år siden, at Gandhi blev født. I den anledning er der skrevet nogle fine artikler om hans liv, og hvordan han inspirerede mennesker omkring sig og udviklede sin filosofi, der bygger på ikkevoldelige midler.
I 1945 fik han sin drøm om et frit Indien realiseret ved at anvende ikke-voldige handlinger som dialog, demonstrationer, civilulydighed, taler og villighed til at ofre sig selv for sin tro på sandheden.
Han fik løsrevet Indien fra det britiske imperium og bevidst, at verden kan forandres med ikkevold, og at der er et alternativ til vold med F-35 fly, soldater og interventioner, som Danmark primært benytter sig af som løsning på internationale konflikter.
/Jesper Munk Jakobsen
Artikler til inspiration:
Gandhi’s Message for Today’s World
Gandhi’s Despair and the Struggle for Truth and Love
0 Kommentarer