Nyt om giftangrebet i Douma 2018, vil de danske medier svigte igen?

Den 19. november, 2019

Læsetid: 3 min.

“Uanset om man tror, at Assad står bag angrebet eller ej, er det journalisternes opgave at være kritiske over for egne magthaveres beslutningsgrundlag.”

Det skrev jeg i Ræson den 20. april 2018 i forbindelse med, at Assad og den syriske regering blev beskyldt for at udføre et giftangreb mod sin egen befolkning i byen Douma.

Danmark, med tidligere udenrigsminister Anders Samuelsen i spidsen, støttede op om et amerikansk missilangreb mod Syrien på den baggrund, inden vi nåede at tag en offentlig debat om det i det danske demokrati.

Anders Samuelsen støtter op om missilangreb mod Syrien den 12. april 2018.

Hvordan vidste den danske regering, at Syriens regering stod bag?

Hvorfor venter Danmark ikke med at støtte op om et missilangreb og fordømme den syriske regering, før der har været en undersøgelse?

Er missilangreb en konstruktiv måde at “svare igen” på?

Hvordan er Danmarks erfaring med at løse problemer i Mellemøsten ved at affyre missiler?

Takket være de dovne danske medier, fik vi i demokratiske Danmark ikke debatteret de spørgsmål, fordi de sammen med den danske regering var skråsikre på, at Assad var den skyldige.

Det viser sig nu, at der er nye informationer i sagen ifølge en artikel af tidligere udenrigskorrespondentschef for The Guardian, Jonathan Steele, som i dag er uafhængig journalist.

En inspektør fra den internationale vagthund, Organisationen for Forbud mod Kemiske Våben (OPCW) var en del af et team på otte mand, som skulle undersøge giftangrebet nærmere.

Han er nu den anden medarbejder fra OPCW, der nu står frem og hævder, at hans beviser blev undertrykt, og en ny rapport i stedet blev skrevet af seniorledere med påstande, der var modsat hans fund.

Han offentliggjorde sine beskyldninger på en nylig heldags briefing i Bruxelles for folk fra flere lande, der arbejder med nedrustning, international lov, militære operationer, medicin og efterretning. Kilden er citeret for at sige følgende:

De fleste fra Douma-holdet mente, at de to rapporter om hændelsen, delårsrapporten og slutrapporten, var videnskabeligt fattige, proceduremæssigt uregelmæssige og muligvis svig.” (egen oversættelse).

I de to rapporter har OPCW ikke påvist, hvem der stod bag giftangrebet i Douma i Syrien i april 2018. Tværtimod peger dette på, at det er svært at finde ud af, fordi at der er mange dagsordner på spil.

Derfor kunne det igen være aktuelt for de danske medier at spørge:

Hvordan vidste den danske regering, at Syriens regering stod bag?

Hvorfor ventede Danmark ikke med at støtte op om et missilangreb og fordømme den syriske regering, indtil der havde været en undersøgelse?

Ifølge tidligere vicepræsident for National Intelligence Officer for Nærøsten i National Intelligence Council (NIC) med en 27-årig lang karriere hos CIA Elizabeth Murray, som også var tilstede i Bruxells, er der flere af inspektørens udtalelser, som peger mod en mindre udbredt teori – At giftangrebet skulle være iscenesat af gruppen ved navn “The White Helmets”, som vesten var støttet økonomisk. (Læs mere om The White Helmets)

Altså, at angrebet kunne være et “false flag attack”, som er et iscenesat angreb, der kan have til formål at ekskalere konflikten i Syrien.

Det kunne være værd at undersøge, hvis man var et kritisk medie, men dem har vi ikke så mange af tilbage i Danmark.

Så det skal vi bruge en masse tid på selv at undersøge.

Jeg håber, at dette korte indlæg og artiklerne her nedenunder bidrager lidt til det.

/Jesper Munk Jakobsen

(Del eller send til danske medier, så de kan se, at du interesserer dig for fred og kritisk presse. Jeg har selv sendt til Politiken og Information, uden at de har reageret på min henvendelse.)

Læs Jonathan Steele’s artikel fra counterpunch.org

For mere information hør dette interview med Elizabeth Murray, der som Jonathan Steele også var til stede. (Murray fungerede som vicepræsident for National Intelligence Officer for Nærøsten i National Intelligence Council (NIC), før hun trak sig tilbage i 2010 efter en 27-årig karriere hos Central Intelligence Agency.)


Læs min artikel fra Ræson den 20. april 2018: Danske medier svigter den offentlige debat om Syrien

Den 10. juli 2018 skrev jeg en opfølgning på sagen på Transnational.live: Danske medier svigter igen: Ny undersøgelse viser, at Danmark støttede missilangreb i Syrien på falsificerede udsagn

Photo credit: Propaganda Blitz by David Edwards and David Cromwell is published by Pluto.

Vil du læse flere indlæg om danske mediers dækning eller manglende dækning af udenlandske konflikter?

Du kan støtte en kritisk og alternativ vinkel til udlandsstoffet med et ganske lille beløb på under et minut herunder:


0 Kommentarer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

error

Hvis du vil læse med en anden gang - Så følg med her