I december vil de sociale medier fortælle dig, hvor ensom du er

Den 1. december, 2019

(Læsetid: 5 min.)

Hvis du er ensom, ind i mellem føler dig ensom eller en gang i mellem har det svært med at være alene, så fat alt andet end mod. For julefrokoster, julen og nytårsaften står for døren og er i samarbejde med dine gamle venner, din distancerede familie og tidligere kollegaer klar på sociale medier til at male det hele op i dit ansigt på deres digitale opslagstavler.

For julefrokoster, julen og nytårsaften er tre begivenheder som reflekterer vores sociale status og i en tid fyldt med identitetsdyrkelse og selviscenesættelse, forventer jeg, at der igen i år skal omsættes og kapitaliseres på den sociale kapital i december måned.

Først kommer julefrokosterne.

Her forventer jeg at se billeder eller opslag på Instagram og Facebook i venners selskab, hvor de står med armene rundt om hinandens skuldre.

På Linkedin vil medarbejdere ivrigt brande, hvor fantastisk deres arbejdsplads er, i håbet om at alle andre vil ønske, at de arbejdede samme sted, og at chefen måske lægger mærke til den iscenesatte reklame for arbejdspladsen.

Han eller hun får samtidig vist, at de er i arbejde og bidrager til samfundet, når de viser, at de er blevet inviteret til julefrokost på deres arbejde.

Hvorimod hvis du er arbejdsløs, er du ikke en del af et arbejdsmæssigt fællesskab.

Husk derfor at scrolle igennem Lindkedin i december måned for at blive mindet om det.

Nytårstorsk og juleand

Når juleaften så nærmer sig, vil jeg forvente, at der bliver læsset ud med opsatte billeder på sociale medier af den iscenesatte familieidyl med juleanden på middagsbordet, varme sweatere, lav belysning og labradoren der sover under juletræet ved siden af børnene, som leger med deres splinternye dyre gaver.

Med deres polerede selvportræt vil de ønske alle en rigtig glædelig jul og et godt nytår, selvom det nok næppe bliver lige så godt som deres.

Folketingspolitikerne vil naturligvis føre an.

De vil ikke kunne lade være med at benytte dagen til at promovere sin folkelighed og vise, at de foruden deres succesfulde magtposition også har styr på hjemmefronten.

De mennesker, som ikke har familier at dele juleaften med kan derfor blive mindet om, at det ser ud til, at det har alle andre.

Som afslutning på en lang december kommer nytårsaften.

Det er for de fleste vennernes aften, hvis man har nogen. Et opreklameret, kommercielt hysteri, som skal holdes i gang af et forbrug af torsk, champagne, cigarer og raketter.

Selvom det for nogen er et valg ikke at deltage i det cirkus, er det alligevel vanskeligt at undgå det helt. Raketter rammer højlydt atmosfæren i løbet af aftenen, og rammer man tilfældigvis instagram efter midnat, vil man uden tvivl kunne se fulderikker med næser og hatte og armene rundt om deres gode gamle kammersjuk.

Har du ikke nogen venner, eller har de fået andet at gå op i end dig, står det lysende klart på årets sidste og første dag.

Ensomhed kan ramme alle

Hvis du vil spille med på den enstrengede violin og melodien om det lykkelige liv, er det fuldt forståeligt. Vi ønsker alle anerkendelse og social accept, men de tre lykkelige og glædesfyldte begivenheder rummer en bagside, som sjældent bliver portrætteret i de offentlige digitale glansbilleder.

Ensomhed eller at være ensom er i udgangspunktet tabubelagt, og man har næppe behov for at stille det til skue. Dem som ikke er ensomme har samtidig valgt at tag skyklapper på for at nyde deres status, fordi de ikke i deres stiveste fantasi kunne forestille sig, at det blev dem selv en dag.

Men de fleste mennesker som ikke har et arbejde har haft det engang og har siddet til julefrokoster, som de ikke sidder med til mere.

Ensom
350.000 danskere føler sig ofte ensomme ifølge Folkebevægelsen mod ensomhed.

De har også haft venner, som de måske er vokset fra, eller som ikke ringer til dem længere. De har haft en mor og en far, som de måske ikke kan holde jul med mere, eller måske har de haft en kone eller mand, som de er blevet skilt fra.

Det er med andre ord ikke skrevet med stjernestøv i december-natten, at du har nogen at dele december med. Det som har ændret sig for andre kan ændre sig for dig.

Måske de mennesker næste år finder sig et job, en kæreste og nye venner, imens du bliver fyret, din kæreste smutter og dine venner får for travlt. Den lidelse, man kunne kalde ensomhed har for vane at blive fortrængt i december, som om den ikke eksisterer.

Giv plads til lidelsen

Det er naturligt, at hvis man sidder alene i julen og ikke selv har valgt det, ikke tager et billede af en tom stue og smider det frivilligt op på sin Facebook-profil med et synligt usynligt stempel som ”ensom”.

Det er for meget at forlange, men måske man kan forvente, at de mennesker som vil promovere deres egen lykke har bagsiden af lykken med i deres gavmilde tanker.

En tanke til dem som ikke har det, de har. Eller skriver en linje om, at også de måske pgså har mistet, har en sygdom eller er ked af noget. Vi skal turde at give plads til lidelsen på vores digitale vægge.

Det kan være med til at skabe en samtale, som nogle mennesker mangler og motivere os til at række ud efter hinanden. I stedet for at sidde bag sit digitale jeg og bilde sig selv ind, at man tilbyder et oprigtigt nærvær ved at fortælle, hvor godt man har det.

Giv plads til lidelsen i livet, og i det liv du viser andre. Der sker ikke noget ved at vise en nuanceret del af dig selv, som både indeholder livets gode og dårlige sider. Det er der måske nogen, som kan få noget ud af, at du deler.

Det er en del af det at være menneske, og derfor menneskeligt at dele med andre mennesker.

Måske – Og kun måske selvfølgelig. Vil du blive taknemmelig for, hvis andre gjorde det samme en dag i december, eller hvilket som helst andet tidspunkt på året.

God december! 🙂

/ Jesper Munk Jakobsen

Vil du læse mere om lidelse, og hvorfor det kan være rart at ture tale om lidelse? Så kan du også læse mit indlæg fra den 10. september, 2019: “I Danmark lever vi alene med, at vi lider

Jeg holder foredrag om sorg og lidelse. Læs mere om det her: “Giv Plads Til Lidelsen og Sorgen

Havde du en god læseoplevelse?

Du kan støtte mine små skriverier med et ganske lille beløb på under et minut herunder:


1 Kommentar

Nytårstaler: Dronningen slog statsministeren med en udstrakt hånd til ensomme- Jesper Munk Jakobsen · januar 2, 2020 kl. 6:09 pm

[…] december skrev jeg et indlæg om, at de sociale medier kan være med til at forstærke ensomhed, fordi de fleste mennesker […]

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *