Giv din tilstedeværelse i julegave

Det kan forekomme absurd, at vi op til julen bruger masser af tid på at vride hjernen og spæne rundt for at finde på julegaver til vores nærmeste. Er det blot en tradition, kompenserer vi for noget eller er materialismen blevet vores foretrukne kærlighedssprog? Det vi burde give hinanden til jul kan ikke købes i nogen butikker – Nemlig vores tid og tilstedeværelse.

Den 23. december, 2020

(Læsetid: 5 minutter)

I et materialistisk samfund som det danske, er vi opdraget med, at alt kan måles i penge. Vores lykke og velvære bliver målt i økonomisk vækst – Altså om vi har øget vores forbrug af varer i forhold til året før. På det personlige plan konkurrerer vi med hinanden med vores identiteter i kraft af jobtitler og karriere, hvor vores løn og arbejdsuniform afspejler vores sociale status.

De fleste mennesker arbejder 37 timer om ugen, og mange ynder at arbejde helt op til dobbelt så mange timer om ugen.

Resultatet af arbejdet kan fremvises med kvadratmeter, designermøbler og hestekræfter, men prisen for de dyre varer er ikke kun det meste af vores indkomst, det er også det meste af vores tid.

Tid er det dyrebareste, vi har. Den tid vi har sammen ophør en dag, før vi aner det, så vi må huske at reflektere over, hvordan vi bruger den tid bedst. I den travle dagligdag fornemmer jeg, at mange klager over, at de ikke har nok tid. De glemmer dog, at vi alle i udgangspunktet har den samme tid til rådighed.

Hvis nogen mangler tid, mangler vi alle tid. Det handler blot om prioritet.

Hvis du arbejder mange, mange timer for penge og selvrealisering, stjæler du den tid fra andre ting. Såsom tid med din familie og venner.

Hvem er så skyld i det?

Umiddelbart os selv, men det danske samfund skoler os i at konkurrere med hinanden om materialisme og selvrealisering. Vi bliver skubbet ind i et individorienteret tankemønster, hvor vi hele tiden kan arbejde på at perfektionere os selv.

Derfor er det måske også nemmest for os at udtrykke vores kærlighed med store gaver under juletræet.

Vi har den samme tid

Konsekvensen, af at dette selvrealiserings- og materialismefokus fylder, er, at vores nærvær og tilstedeværelse fylder mindre. Eftersom vi bruger alt vores tid på selvrealisering og at rage til os, handler gaveindkøb om at minimere den tid, vi bruger på det. Så længe varen kan byttes, og prisskiltet er højt nok til at blive opfattet som den ultimative kærlighed.

At give gaver er en af kærlighedens mange udtryksformer, som har en berettet plads, når det er tanken bag gaven og ikke prisen, som er afgørende. Hvis det modsatte var tilfældet ville kærlighed kunne købes for penge, og den som giver den dyreste gave vil få mest kærlighed.

De store gaver ville dermed kunne kompensere for manglen på opmærksomhed i det daglige pga. travlhed med selvrealiseringen og materialismens polerede facade. Så hvis man mener, at der skal ekstra store pakker under træet, kunne det så være et tegn på dårlig samvittighed over den tid, man ikke har brugt sammen?

Børnene får halvdelen af Fætter BR’s julekollektion, og så er de stimuleret et øjeblik, og mor og far kan puste udmattet ud med god samvittighed.

At være til stede forekommer at være blevet vanskeligere, og fokusset på os selv er ubevidst adfærd og tankemønstre, som gennemsyrer vores samvær med hinanden, som vi måske ikke lægger mærke til længere. I stedet for at tag hånd om forkerte prioriteter og manglende evne til at være til stede, kan vi overkompensere med dyre julegaver.

Hvis vi virkelig vil give en god julegave, kunne det være vores tid og tilstedeværelse.

At være til stede

Tilstedeværelse opfatter jeg som at stræbe efter følelsen af at være i nuet. Det bunder i ikke at bekymre sig om fortiden eller fremtiden, men at føle sin krop og mærke, hvordan det er at være i øjeblikket. Fx ved at minimere forstyrrelser udefra og give sig selv muligheden for at finde ind til sine sanser.

Det kræver at rette sin opmærksom ud ad. Føl energien omkring dig ved at fornemme varmen og livet fra de levende lys på bordene. Betragt julepyntens farver på juletræet. Lyt til teksterne i de smukke julesalmer. Inhaler duften af juleanden i ovnen, inden den bliver serveret og ikke mindst – Indlev dig i de mennesker, du er sammen med.

Føler du dig til stede i øjeblikket, får du muligheden for at åbne op for dig selv og for menneskerne omkring dig, fordi du fjerner tankerne fra dig selv og dine mål og bekymringer om fremtiden.

Her opstår muligheden for, at du kan give din tid i gave ved at være til stede sammen med dine medmennesker.

Det fantastiske ved det er, at det er en gave, som vi alle kan give uanset uddannelse, karriere og materialisme. Hvordan vi gør det kræver noget, som ikke kan ses med det blotte øje eller læses på en LinkedIn-profil.

Til gengæld kan det mærkes i hjertet. At give sin tid handler simpelthen om at sige – Jeg er her for dig lige nu.

Jeg giver dig min tid og tilstedeværelse. Jeg lytter til dig. Jeg spørg af nysgerrighed og med åbenhed, for at du kan lette dit hjerte, og måske jeg kan lindre lidt på din lidelse, så du får det bedre, hvis julen også bringer dig sorg.

Det er for mig en gave givet med kærlighed.

Vær til stede uden at fokusere på tiden og oplev, hvordan det føles at give din tid til personen lige foran dig.

Det kan være svært, fordi vi er trænet af samfundet i at have fokus på os selv hele tiden.

Du skal med andre ord ikke gøre så meget for at give en god julegave.

Bare giv lidt af din tid og vær til stede.

Så har du givet den bedste gave af alle.

God jul.

/Jesper Munk Jakobsen

Du kan støtte artikler som denne på en hurtig og sikker måde herunder, eller på MobilePay – 61454071. På forhånd, tak.

[paypal-donation]


0 Kommentarer

Skriv et svar

Profilbillede pladsholder

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

error

Følg med her