Foredraget – “Giv Plads Til Sorgen og Lidelsen”

Det er en del af livet som menneske, at vi alle kommer til at opleve lidelse igennem vores liv. Når det nu er en del af livet at lide, hvorfor er vi så i Danmark så dårlige til at tale med hinanden om det?

Lidelse er en del af det at være menneske. En vej med en masse små huller og nogle dybe, dybe huller, som vi måske aldrig kommer helt op af.

Der er mange former for lidelser, som nederlag, ydmygelse, vrede, fyresedler, kærestesorger, svigt osv., men der er tre almengyldige lidelser for mennesket, som vi alle kommer til at opleve på et tidspunkt:

Vi bliver ældre.

Vi bliver syge.

Vi skal dø.

Lidelse er med andre ord eksistentielt for os som mennesker.

Det lærte jeg, da jeg tilbragte tre måneder i Nepal i Kathmandu på tre forskellige klostre. Her mødte jeg en munk, der præsenterede et perspektiv på lidelse, som jeg aldrig havde stødt på før i Danmark.

hvorfor tog jeg til Nepal?

Det skyldtes, at jeg den 29. august 2017 mistede min kæreste gennem 7,5 år i en trafikulykke.

Fra den ene dag til den anden har jeg derfor selv oplevet mødet med en ubærlig lidelse, jeg ikke kunne flygte fra, men måtte konfrontere, fordi den fyldte alt i mit liv 24 timer i døgnet.

Den lidelse vil vi i Danmark kalde for sorg.

Sorgen rummer mange former for lidelse. Chok, savn, kærlighed, vrede, ensomhed og følelser af tomhed, meningsløshed og meget mere.

Mit foredrag bygger derfor på min egen erfaring med sorg som lidelse, og det at miste en man elsker, men handler bredt om, at jeg mener, at vi i Danmark ikke er gode til at tale om lidelse og de svære emner med hinanden.

Jeg oplever som mange andre, jeg møder igennem min sorg, at vi i Danmark ikke er gode til at tale om sorg og lidelse. Både privat med hinanden, men også på arbejdspladsen og ikke mindst i medierne.

Samtalen om lidelse og sorg er for mig at se ikke eksisterende i det offentlige rum og den offentlige samtale. Den er blevet forvist til professionelle lukkede rum, så vi som samfund kan bilde os selv ind, at lidelsen ikke eksisterer i Danmark.

Naturligheden i lidelse er blevet forladt i Danmark. Det var det jeg så, da jeg
så Danmark udefra igennem mit møde med munkene og buddhismen i Nepal.

Vi er blevet mere distanceret fra sorg og lidelse og opretholder en facade overfor hinanden på sociale onlineplatforme, som vi holder fast i, indtil den dag livet giver os et chok.

Mit foredrag tager udgangspunkt i mit blogindlæg ”Vi lever i Danmark alene med, at vi lider”, som jeg skrev den 10. september 2019. På baggrund af det indlæg, deltog jeg i radioprogrammet Manus Manege på P1 med titlen ”Giv plads til lidelsen”.

Vi kan give plads til lidelsen og sorgen sammen. Det kan hjælpe os med at leve vores liv, når vi tør være ærlige omkring lidelse som et livsvilkår for os som mennesker.

Du er velkommen til at kontakte mig for at høre mere – Også hvis du bare er nysgerrig:

E-mail: jespermunkjakobsen@outlook.dk

Telefon: 61 45 40 71

Varighed: 45 min. + 30 min. samtale

Pris: 2000 kr. + Transport

Læs mere om foredraget på sogneaften.dk